Zomertijd 2023

15 september 2023

EEN MOOIE ZOMER LANG…….tsjonge-jonge, wat is er veel gebeurd.
Onze zomerwerkweek was weer een groot succes en wat is er veel werk verzet en was er veel gezelligheid. Samen de vachten vilten was wel een hoogtepunt deze zomer. De campinggasten genoten van ons erf en de heerlijke happy hours en gezamenlijke maaltijden.
Zoveel bessen weer dit jaar, op een dag 18 kg. verwerkt tot 60 potten jam😳👍. Tussendoor een gezellige uitje: met de fluisterboot over de Zutphense wateren. Onze enorme puinhoop is deels verplaatst en prachtig verwerkt in een nieuwe border. Deze werd feestelijk ingewijd na voltooing. In onze groentetuin groeide een kool zo hard als kool en werd groter als een voetbal! Onze nieuwe kantine ‘t Alvarium is nu ook in gebruik genomen door de dagbesteders ’s ochtends komen we samen voor de werkbespreking, we drinken daar koffie en lunchen er weer met veel plezier. De laatste kasten zijn verhuisd. En het is een komen en gaan van mensen: altijd is er een bijzonder afscheid. Nu zijn het nog mooie nazomerdagen, maar in de ochtend zien we de nevels hangen en er liggen overal hazelnoten en de druiven zijn heerlijk gerijpt. De herfst kondigt zich aan.

Zie ook: https://www.facebook.com/WoonerfLuscinia

Reacties uitgeschakeld voor Zomertijd 2023

Afgelopen zondag 17 september verzorgde theaterwerkplaats de Rode Hoed een mooie voorstelliong bij ons. Hierbij het krantenartikel:

HENGELO – Woonerf Luscinia bevindt zich in het buitengebied, ergens tussen Hengelo en Wichmond, ver van de hectische drukte. Een plek waar je even tot jezelf kunt komen… Maar eh, lukt dat eigenlijk wel, want je smartphone werkt ook hier – Insta en Tiktok zijn overal.

Door Sander Grootendorst

Laat dat nou net het thema zijn van de voorstelling “Ik”, die drie actrices van theaterwerkplaats De Rode Hoed uit Zutphen zondagmiddag bij Luscinia ten beste gaven. In een nieuwe zaal, het Alvarium genoemd, met lemen wanden en fijn nazomerlicht door de ramen. Niettemin… daar is dat mobieltje waarop je wil blijven swipen. En jezelf wil blijven vergelijken met anderen die selfies plaatsen waarop ze er perfect uitzien en perfecte dingen doen.

Hoe word je dat trouwens: perfect? Kun je dat leren? Jazeker, zegt Miss Perfect, gespeeld door de 23-jarige Madelief. Ze heeft haar eigen School of Perfection waarvan ze de ‘perfecte lerares’ is, daar zingt ze zelfs een liedje over. Ze neemt Ella (21) en Marije (25) als leerlingen aan. Miss Perfect blijkt een ijdele en strenge lerares. Haar leerlingen hebben het zwaar. Gaan ze straks wel slagen voor de eindtoets?

De Rode Hoed is gespecialiseerd in theater door mensen met een hulp- of zorgvraag. Opnieuw wordt duidelijk dat theater dé gelegenheid is die alle eventuele verschillen en vooroordelen wegneemt: iedereen is gelijk. Juist door iemand anders te spelen, word je meer jezelf, kun je meer dan je misschien dacht. De drie jonge vrouwen weten ook het plotseling uitvallen van hun twee mannelijke medespelers vrijwel geruisloos op te vangen. Je zou haast zeggen: perfect! Er doen zich hilarische taferelen voor, zoals wanneer de leerlingen make-up moeten aanbrengen, terwijl Miss Perfect zelf een beetje arrogant haar nagels zit te doen. Of wanneer de leerlingen met mes en vork spaghetti moeten eten, hoewel het met de vingers – en met een schaar! – zichtbaar makkelijker gaat. Maar de serieuze ondertoon is nooit ver weg. Zo zijn er de audio-intermezzo’s: opnamen van interviews door de acteurs met leerlingen van vrije school De Regge. Hamvraag: kunnen jullie zonder je mobiele telefoon? Zonder social media?

Uiteindelijk leren Ella en Marije dat je echt niet de hele tijd ‘aan’ hoeft te staan, dat soort perfectionisme is onwenselijk. Sterker nog: je bent perfect door niet perfect te zijn, zo zit dat! In een van de eerste scènes komt dat al aan de orde. Madelief omschrijft het wezen van perfectionisme: “Je weegt 70 kilo en bent 158 centimeter lang”. Niet de officiële perfecte maten… Pardon: wel de officiële perfecte maten, die van Miss Perfect! Iedereen is zijn of haar eigen maatstaf.

Bevrijd van de drang tot perfectie zingen ook Ella en Marije, deels gezamenlijk, een lied waarin ze beschrijven wie ze zelf zijn. En net als het liedje van Miss Perfect is dat geen perfecte meezinger. Maar daardoor komen de werkelijke Ella en Marije des te beter uit de verf en daar kan geen influencer iets aan verbeteren.

Reacties uitgeschakeld voor Optreden theaterwerkplaats de Rode Hoed

Nu ’t Alvarium, ons mooie verbouwde, creatief ingerichte gemeenschapsruimte geheel klaar is, is de zaal+keuken te huur.

Unieke, prachtige ruimte, uitermate geschikte voor optredens, workshops, lezingen, yoga, etc.

Meer informatie? Klik hier.

Reacties uitgeschakeld voor Zaal in ’t Alvarium nu TE HUUR

Adventstijd 2022

20 december 2022

Het leven stroomt door, ondanks de verstilling van de adventstijd.

  • De pony’s vertrokken weer naar hun winterstal, precies op tijd voordat de erge koude intrad.
  • Samen met de Sint, aten wij onze laatste tomaten en paprika’s, nog zóóó smakelijk!
  • En hadden we een pracht van een Adventsconcert in onze nieuwe zaal van ‘t Alvarium. Wat een warme zang, van de vrouwen van Wings, klonk in onze zaal.
  • Tijdens verstilde sprookjesachtige ochtenden sneden we onze boerenkool in stukjes, dronken voor het eerst koffie in onze nieuwe zaal en werd een laatste kist pastinaak geoogst.
  • Ondertussen bereiden we ons voor op de Kerstafsluiting en worden kunstig kerstversieringen gemaakt en heerlijke koekjes gebakken.
  • De winter kreeg flink vaste voet in ons land: alles mooi bevroren. Wat een prachtige witte wereld.
  • Wij trokken ons terug in de houtwerkplaats en starten met onze jaarlijkse klus: schoonmaak en onderhoud van al ons gereedschap, wat een dankbare klus. En met de warmte van de houtkachel, met deze koude, aangename werkzaamheden.
  • Ook gingen we verder met het verven van de muren, wat een plezier hadden deze twee dames.
  • Met kristalhelder weer snoeien de stoere mannen op de camping en wordt het eerste hout gehakseld: mooi spul voor de paden van onze bloementuin.

Zo bereiden we ons stilaan voor op onze winterstop: Kersttijd. Tijd van het nieuwe licht en de liefde. Tijd van terugtrekken tijdens de 12 heilige nachten en, nu de sluier wat dunner is met de hemelse wereld, onze nieuwe intenties tastend proberen te grijpen en begrijpen.

Voor iedereen liefdevolle lichte kerstdagen en al het goede gewenst voor 2023!

 

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Adventstijd 2022

Op donderdag 30 juni organiseren wij weer een Open Middag. U bent welkom van 14-16 uur. Lees hier de Flyer Open Middag kopie

Reacties uitgeschakeld voor 30 juni Open Middag 14-16 uur

Van maandagochtend 18 juli tot vrijdagavond 22 juli organiseren wij weer een oergezellige en werkzame zomerwerkweek. Het concept is als de vorige jaren:

Er is een coördinator, er zijn diverse klussen en werkzaamheden, voor de maaltijden en koffie/thee wordt gezorgd, je kan kamperen op de camping (dus tegen kost en ‘inwoning’).

We starten op maandag 18 juli, en eindigen de week op vrijdagmiddag 22 juli.

Heb je vragen? Wil je meewerken? Mail het ons via info@woonerf-luscinia.nl

Opgeven vóóraf is wel noodzakelijk. Uiterste aanmelddatum is 19 juli.

Reacties uitgeschakeld voor Ook dit jaar 2022 weer een Zomerwerkweek

Open Middagen

22 mei 2022

Afgelopen 19 mei organiseerden wij een Open Middag. Ondanks het omweer en forse regenbuien, kwamen er toch nog bezoekers langs! We hadden een mooie kraam, presenteerden en verkochten onze eigen produkten, en hielden rondleidingen door de diverse tuinen, de camping, langs de dieren en door het geheel vernieuwde nieuwe Alvarium (dagbestedings- en workshopruimte en sanitairgebouw).

Alvarium is latijn voor ‘Bijenkorf’, en wij onthulden de uitslag van de bijen-prijsvraag. De gelukkige prijswinnaars kregen een heerlijk groentepakket met wat presentjes uitgereikt.

Al met al een geslaagde middag. Eerstvolgende Open Middag is 30 juni a.s.

Reacties uitgeschakeld voor Open Middagen

Zomerwerkweek 2021

15 juni 2021

Ook dit jaar organiseren wij weer een oer gezellige zomerwerkweek. Het concept is grotendeels hetzelfde als vorig jaar. Er is een coördinator, er zijn diverse klussen en werkzaamheden, voor de maaltijden en koffie/thee wordt gezorgd, je kan kamperen op de camping (dus tegen kost en ‘inwoning’).

We starten op maandag 26 juli, en eindigen de week op vrijdagmiddag 30 juli.

Heb je vragen? Wil je meewerken? Mail het ons via info@woonerf-luscinia.nl

Opgeven vóóraf is wel noodzakelijk. Uiterste aanmelddatum is 19 juli.

Reacties uitgeschakeld voor Zomerwerkweek 2021

Dit jaar is de NL-Doetdag geagendeerd op zaterdag 29 mei. Vooralsnog doen wij mee! Het is even afwachten hoe de ontwikkelingen omtrent Corona zich aftekenen, maar als het wordt toegestaan, organiseren wij weer deze oerleuke vrijwilligersdag.

Start rond half 10, eind rond 17 uur.

We willen werken aan de bloementuin, het bouwen van een overkapping voor de compostbakken, onderhouden aan de siertuinen, en mogelijk het bouwen van een kippenhok.

Wil je meedoen: meldt je dan aan via ons emailadres: info@woonerf-luscinia.nl

Reacties uitgeschakeld voor NL-Doetdag op 29 mei 2021

Afgelopen december 2019  is ons kwaliteitssysteem door de auditor van de Federatie Landbouw en Zorg weer helemaal doorgelopen. Het was fijn dat we naast de papieren protocollen, overzichten, lijsten, systemen, etc. ook nog heerlijk een grote ronde over het hele terrein hebben kunnen lopen. De auditor was hier voor de 2e keer (1e keer was de audit van eind 2016), en kon zo mooi alle ontwikkelingen van de afgelopen 3 jaren aanschouwen. Hij vond dat we hard gewerkt hadden, veel hebben bereikt en dat alles er prachtig verzorgd bijstond.

Op wat kleine aandachtspunten na, is het hele kwaliteitssysteem weer goedgekeurd. Dat betekent dat we weer voor 3 jaar het keurmerk “Kwaliteit laat je zien” voor zowel het wonen als dagbesteding mogen voeren. Best iets om trots op te zijn!

Hieronder de eindconclusie uit het Auditrapport:

Nadat eerder dagbesteding/begeleiding en wonen afzonderlijk waren getoetst, is dit de eerste audit die de gehele dienstverlening dekt. Dat levert een positieve ervaring op bij de auditor en een prettig gesprek dat enerzijds gericht is op het nu voldoen aan de norm maar ook op de ontwikkeling van de afgelopen periode en de toekomstige lijn. Het advies dat hierbij past is dan ook zeker positief.

Reacties uitgeschakeld voor Keurmerk “Kwaliteit laat je zien” weer verlengd!