We zijn heel vereerd met 2 interviews, onlangs afgenomen door Joyce Lakwijk (communicatie-adviseur).

In het éne interview komen de ouders van één van onze bewoners aan het woord, en in het andere interview vertelt Joëlla Kranen, orthopedagoog, hoe zij Woonerf Luscinia ervaart. Hieronder het interview met de ouders van Kevin Verbeek, bewoner Woonerf Luscinia:

 

“Hier laat ik hem met een goed gevoel achter”

door: Joyce Lakwijk, communicatie-adviseur

Als ouder of verzorger van een jongvolwassene met een beperking wens je hem of haar een zo normaal mogelijk leven toe. Dus is het fijn als het kind rond het 20e jaar op zichzelf gaat wonen. Dat is vaak een hele zoektocht omdat er een match moet zijn. Zo hebben kinderen met autisme en/of een verstandelijke beperking voorspelbaarheid, overzichtelijkheid en toch ook uitdagend werk nodig. Zo’n passende en beschermde woonstek waar ook gewerkt kan worden, is nog niet zo gemakkelijk te vinden. Er zijn namelijk niet zoveel kleinschalige plekken in het oosten van Nederland beschikbaar waar wonen en werken hand in hand gaan.

Marianne en Leo van der Westen willen met Woonerf Luscinia zo’n warm thuis bieden aan deze doelgroep. Dat zij daarin slagen, wordt me duidelijk als ik in gesprek ga met Eibert en Sylvie Verbeek uit Zutphen. Hun zoon Kevin (22 jaar) woont twee jaar bij Luscinia en voelt zich als een vis in het water.

“Kevin is een buitenmens”, vertelt Sylvie in haar woonkamer.  “Toen we een woonplek voor hem zochten hebben we gekeken waar hij buiten kan wonen en werken. Bij Luscinia vonden we waarnaar we op zoek waren: een grote tuin en erf met afwisselend werk, een gevoel van familie, leeftijdsgenoten, niet steeds wisselende teamsamenstellingen en dichtbij Zutphen waar wij wonen. Ook mooi is dat Kevin een dag per week elders dagbesteding kan volgen. Dat is goed voor hem en daar is begrip voor. De behoefte van het kind staan centraal bij Luscinia.  Na een weekend bij ons laat ik hem hier weer met een goed gevoel achter.”

Antoine ( 28 jaar), bewoner en deelnemer in de dagbesteding
werkt 2 dagdelen in de moes- en bloementuin, 1 dagdeel in de houtwerkplaats en 1 dagdeel erfwerkzaamheden en creatieve activiteiten.
Leukste werk: zagen.
Leuk aan het wonen: de gemeenschap, we doen veel spelletjes en eten samen; je hebt vaste gezichten om je heen dat is overzichtelijk.
Pluspunt: de rust van het bos; je zit hier in de natuur.


Eibert vult aan dat het goede gevoel over deze warme mensen niet het enige is: “Ze zijn ook professioneel bezig. De financiën lopen goed, de communicatie met het hele team gaat vlot en afspraken worden nagekomen. Overleg gaat harmonieus; we vinden steeds wel een middenweg samen.”Professioneel

Nieuwe vaardigheden

Op mijn vraag hoe het met Kevin gaat, antwoordt Sylvie: “Leo en Marianne zijn rustige mensen en hebben een goede invloed op hem. Ze proberen alles positief te benaderen. “Daar moet ik nog aan werken”, zei Kevin pasgeleden toen ik hem iets vroeg.

Ik zie dat hij zelfstandiger is geworden: binnen het gestructureerde programma leert hij met kleine stapjes nieuwe vaardigheden, zoals bij het grasmaaien. Ook wordt hij gestimuleerd om af en toe een kaartje naar zijn familie in Frankrijk te schrijven; dat vindt hij lastig maar met wat hulp lukt het toch.

Rob (vrijwilliger) “Iedereen is goed in beeld”
Werk: wat nodig is, zoals grof snoeiwerk, bloementuin uitbreiden, onkruid wieden
“Zorg en werk, dat laten ze hier een zijn. Ik vind het uniek hoe dat gaat. Micky die bij ons woont loopt een dag per week stage. Hij begrijpt echt niet zo veel, maar bij Luscinia kan hij goed meekomen in het ‘gewone’ werk zoals kruiwagens sjouwen, spitten en vegen.”

Thuis

Eibert: ”Hij heeft het gewoon erg naar zijn zin: hij heeft lol met de andere bewoners en hij draagt graag bij aan de gezellige seizoensfeesten. Hij noemt het zijn thuis!”

Sylvie tot slot: “Het stelt mijn moederhart gerust als ik zie dat het team goed voor hem zorgt: in verband met zijn epilepsie mag hij niet rennen en daar letten ze op. En toen hij ziek was, werd hij liefdevol met een dekentje toegedekt en vertroeteld.”

Angie (18 jaar), deelnemer in de dagbesteding
Werkt 2 dagen in de moes- en bloementuin, doet één dagdeel huishoudelijk werk, en doet één dag mee met creatieve en kunstzinnige activiteiten. Ze helpt ook mee aan het verzorgen van de koffie.
Leukste werk: onkruid wieden.
Gezellig: Antoine komt eraan en loopt hard en vrolijk te zingen, de rest gaat dan meezingen.

Woonerf Luscinia met eigen ogen bekijken ?

Klik hier voor de eerstvolgende rondleiding. Of bel Leo & Marianne van der Westen, de zorgondernemers, op 06-23736014.

Warme zorg en samen aan het werk? Dat kan bij Woonerf Luscinia !